Kyl och frys

Skötsel av kyl och frys 

Visste du att regelbunden rengöring och underhåll av kyl och frys inte bara håller nere elkostnaderna utan även är en förebyggande åtgärd för eventuella vattenskador?

Blundar du också för de isiga väggarna i frysen, som gör det svårt att stänga dörren och torkar upp vattnet på golvet vid kylskåpets i hopp om att någon bara spillt något? 

Rengöring av kyl och avrinningshål
Ett tilltäppt avrinningshål kan innebära vatten i botten av kylskåpet och i värsta fall även ner på golvet. Avrinningshålet sitter i bakväggen inuti kylskåpet och samlar upp den fukt och väta som bildas inuti kylskåpet. Genom hålet rinner sedan vattnet till en skål på baksidan av kylskåpet där det avdunstar. Se därför över avrinningshålet och avrinningsskålen på baksidan vid upptäckt av väta från kylen. Försök att rengöra ett par gånger per år, för att på så sätt förebygga eventuella vattenskador på golvet. När du ändå dragit fram kylen/frysen kan du också passa på att damma av baksidan så att ventilationen fungerar som den ska.

Frosta av din frys
Varje gång frysen öppnas kommer det in fuktig luft som i sin tur bildar isiga och frostiga lager inuti frysen. Efter ett tag är det så isigt att det knappt går att stänga och då är det minst sagt dags att frosta av. En frostig frys är inte bara svår att stänga, den drar också mycket mer ström och fungerar sämre vilket kan förstöra dina frysvaror. Frosta gärna av din frys i vinter när matvarorna kan stå utomhus under tiden. Alternativ kan man packa in matvarorna i tidningspapper, och vira in i ett tjockt täcke för att behålla kylan. Dessutom är det ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som blivit bortglömda i lådan längst in.

Rengör kyl och frys- bildserie

länk
Rengör kyl och frys- bildserie