Avlopp

förebygg stopp i avloppet

Oavsett om det gäller diskho, handfat, dusch eller toalett kan du testa dessa enkla och miljövänliga metoder för att förebygga och lösa stopp i avloppet.

Hett vatten löser fett
En vanlig anledning till stopp i köksavloppet är att fett har stelnat i röret. För att undvika det, bör du torka ur stekpannan med papper innan den diskas och samla upp rester av marinader och dressing i en burk som du sedan slänger i hushållssoporna. Med jämna mellanrum är det bra att hälla i några liter kokande vatten i avloppet för att lösa upp fettet.

Plocka isär vattenlåset
Det absolut bästa sättet att rensa igentäppta rör är helt enkelt att plocka isär hela vattenlåset, eller golvbrunnen, och noggrant göra rent alla delar. Se bildserie hur du rengör vattenlåset.

  • Ställ en hink under vattenlåset innan du skruvar upp det. 
  • Samla alla delar på en plats, så att inget kommer bort.
  • Diska detaljerna för hand med vanligt diskmedel.
  • Skruva fast delarna igen. Var noga med att gängorna hamnar rätt för att undvika att plasten spräcks. Se till att det är ordentligt fastskruvat igen efter rengöringen.

Om packningarna färgar av sig eller är spruckna ska de bytas ut. Var uppmärksam de efterkommande dagarna så att det inte läcker.

Var rädd om rören och miljön 
Avstå från att använda frätande kemikalier som propplösare och kaustiksoda, då de skadar både rör, packningar och miljö. Dessutom kan det ge frätskador på hud och ögon. Glöm därför inte att tala om för fastighetsskötaren om du har använt frätande lösningar ifall du inte klarar att lösa problemet på egen hand.

Hemmagjorda propplösare
Du som av någon anledning inte kan skruva isär systemet kan i stället testa att blanda vinäger och bakpulver som du häller ner i handfatet för att sedan hälla på kokande vatten, se bildserie. Det kommer att fräsa, pysa, och bubbla, men du kan vara lugn,  det är en naturlig och ofarlig reaktion! Vips har du rensat det hela med en metod som inte alls är lika giftig och farlig som kaustiksoda. Svårare än så behöver det inte vara.

Kontakta felanmälan först om ovanstående åtgärder inte har hjälpt eller om avloppet är helt tätt.

Husmorstips 

MILJÖVÄNLIG PROPPLÖSARE

Du behöver:
1/2 dl vinäger
knappt 1/2 dl bakpulver

Gör så här:
Blanda ingredienserna och
häll i avloppet. Häll på ca 1 dl kokhett vatten och låt verka en stund. Häll därefter på ett par liter kokhett vatten. 

 
spola inte ner:
  • matrester
  • olja

i köksavloppet

  • tops
  • bindor
  • kattsand

i toaletten


länk

Rengör ett vattenlås - bildserie